Informacje o alergenach:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:                                                                         
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)               
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                 
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                            
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)                                      
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                           
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy  makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)                                                                                                              
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                         
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                                            
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/litr lub 10 mg/kg na całkowitą zawartość dla produktu                                   
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)                                                                          
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Zdrowa żywność

W naszym przedszkolu wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości zaowocują lepszym zdrowiem dzieci:

  • preferujemy produkty niskoprzetworzone bez dodatku glutaminianu sodu, syropów fruktozowych i glukozowych, barwników syntetycznych i benzoesanów,
  • ograniczyliśmy wieprzowinę na korzyść drobiu, ryb, wołowiny i cielęciny,
  • unikamy produktów rafinowanych,
  • w każdym posiłku jest porcja witamin w postaci warzyw i owoców,
  • ograniczyliśmy ziemniaki na rzecz rozmaitych kasz (gryczana, jęczmienna, jaglana, kus-kus, itp.),
  • podajemy pieczywo pełnoziarniste i razowe,
  • ograniczyliśmy sól, zastępując ją ziołami,
  • słodkie napoje zastąpiliśmy herbatami ziołowymi i wodą z miodem, cytryną, imbirem, pomarańczą, itp.
  • nie stosujemy wszelkich granulatów (napoje, herbatki),
  • słodzimy miodem i cukrem brązowym (trzcinowym),
  • kakao słodzone zastąpiliśmy zwykłym kakao,
  • śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym,
  • pieczemy bez tłuszczu,
  • warzywa, makarony i ryż gotujemy - al dente,
  • ograniczyliśmy biały ryż i wprowadziliśmy brązowy,
  • zupy nie zabielamy śmietaną ani mąką,
  • zastąpiliśmy sosy na tłuszczu sosami warzywnymi,
  • ograniczyliśmy przygotowane przemysłowo wędliny, na rzecz własnych pieczeni,
  • do smażenia używamy tylko olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

Zaangażowaliśmy dzieci w przygotowanie dla siebie zdrowych posiłków, typu; „szwedzki stół”, gdzie dzieci same przygotowują śniadanie, a podczas zajęć kulinarnych wykonują zdrowe pasty, sałatki owocowe, koktajle, ciasta, itp.

Zachęcamy rodziców i opiekunów naszych przedszkolaków do stosowania zdrowej żywności w codziennej diecie,
bo zdrowe i szczęśliwe dziecko to największy skarb!!!

PLANOWANY JADŁOSPIS NA OKRES 12.08.2019 – 30.08.2019

        (do przygotowanie potraw używamy przypraw, które mogą zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie
z laktozą), soję, gorczycę, orzechy i sezam)

   DATA

       ŚNIADANIE

   II śniad.

                          OBIAD

         PODWIECZOREK

   Poniedz.

  12.08.19.

Płatki zbożowe z mlekiem (1, 5, 6, 7, 8, 11)

Bułka żytnia i rozmaitości z masłem, serem żółtym, ogórkiem świeżym i papryką (1, 7, 11)

 

 Kalarepka

 

Lody- na rozpoczęcie dyżuru letniego 

 

Zupa jarzynowa na udkach z kurczaka, z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką  (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Filet z dorsza w ziołach, z pieca, kasza pęczak posypana koperkiem, pomidory ze szczypiorem, brokuł   (1, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Woda z cytryną

Kisiel wiśniowy- wyrób własny

Wafle ryżowe 

Jabłko w ćwiartkach

 

 

 

   Wtorek

  13.08.19.

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, szynką pieczoną - wypiek własny, pomidorem i rzodkiewką (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Herbata zielona

    Gruszka

Zupa pomidorowa na biodrówce, z jogurtem naturalnym, makaronem i zieloną pietruszką(1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)               Kotlet mielony z udźca indyczego, ziemniaki posypane koperkiem,  mizeria z jogurtem naturalnym,  buraki „na ciepło” z pieca       (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)                   

Woda z miodem

Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi, rodzynkami, daktylami, śliwkami, bananami, pestkami dyni    (1, 5, 6, 7, 8, 11)

 

 

     Środa

  14.08.19.

 Parówki z wody („Sokołów” 93 % mięsa), bułka żytnia i rozmaitości z masłem, (1, 6, 7, 9, 10) ogórek świeży w słupkach

Herbata malinowa z żurawiną

 

      Arbuz

Zupa ogórkowa na antrykocie wołowym z jogurtem naturalnym     i zieloną pietruszką  (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Risotto- filet z indyka z ryżem brązowym posypanym koperkiem    i warzywami, surówka z kapusty pekińskiej z papryką trio (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Herbata rumiankowa

Płatki kukurydziane z: morelami,  daktylami, słonecznikiem z mlekiem (1, 5, 6, 7, 8, 11)

 

 

 

    Piątek

  16.08.19.

Bułka żytnia i grahamka z masłem, schabem pieczonym- wypiek własny, papryką żółtą  i czerwoną(1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Kawa zbożowa (1 ,7)

    Jabłko

 

Zupa fasolowa na antrykocie wołowym z zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Makaron pszenno- razowy z truskawkami i jogurtem naturalnym, marchewka w słupkach  (1, 3, 7)

Woda z pomarańczą

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, krakowską suchą                  i pomidorem                       (1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Herbata o smaku pomarańczowym z melisą

    DATA

        ŚNIADANIE

   II śniad.

                           OBIAD

     PODWIECZOREK

    Poniedz.       19.08.19.

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, pastą rybną własnego wyrobu (tuńczyk w sosie własnym, jajka, ogórek kiszony, szczypior, ketchup do smaku) (1, 3, 4, 7)

Herbata z cytryną

    Jabłko

Kapuśniak z kapusty świeżej na antrykocie wołowym z koperkiem  (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Potrawka z udźca indyczego z warzywami i ryżem posypanym koperkiem, surówka z pora z jabłkiem (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Woda z cytryną, miodem  i imbirem

Koktajl truskawkowo- bananowy na maślance naturalnej (7)

Ciastka owsiane (1, 3, 6, 7, 8, 11)

 

     Wtorek

  20.08.19.

Owsianka na mleku z morelami (1, 7)

Bułka żytnia i grahamka z masłem, serem żółtym, papryką żółtą i czerwoną  (1, 7, 11)

 

 

    Śliwki

Rosół na skrzydle z indyka i antrykocie wołowym z makaronem i zieloną pietruszką   (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Sznycel schabowy, ziemniaki posypane koperkiem, sałata z rzodkiewką, szczypiorem, słonecznikiem prażonym i jogurtem naturalnym, kalafior z marchewką junior(1, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Herbata miętowa

Kasza jaglana perłowa z wiśniami   (1, 7)

Herbata zielona

Banan

 

     Środa

 21.08.19.

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, schabem pieczonym- wypiek własny, pomidorem i rzodkiewką (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Kakao (7)

    Banan

Żurek śląski na kiełbasie białej z jajkiem i zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)  Makaron z twarogiem i jogurtem naturalnym, marchewka w słupkach  (1, 3, 7)               

Woda z cytryną i miętą                        

Pizza z mąki pszenno- żytniej, z szynką („Krakus” 90 % mięsa), serem, bazylią,      papryka żółta i czerwona w słupkach (1, 3, 6, 7, 9, 10)

Herbata rumiankowa

    Czwartek

  22.08.19.

 

Jajecznica na szynce („Krakus” 90 % mięsa) ze szczypiorem,

Bułka żytnia i rozmaitości z masłem, pomidorem i rzodkiewką (1, 3, 6, 7, 9,10)

Herbata o smaku dzikiej róży i jabłka

   Gruszka

Zupa ziemniaczana na antrykocie wołowym z zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)         

Gulasz z filetu indyczego z warzywami, kasza gryczana posypana koperkiem, ogórek kiszony w słupkach (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)          

Woda z pomarańczą

 

Płatki kukurydziane ze:śliwkami, pestkami dyni, orzechami nerkowca z mlekiem  (1, 5, 6, 7, 8, 11)

 

 

 

 

      Piątek

   23.08.19.

Bułka żytnia i grahamka z masłem, twarożkiem ze  szczypiorem, rzodkiewką, bazylią i jogurtem naturalnym (1, 7, 11)

Herbata malinowa z żurawiną

 

 

 

 

    Arbuz

Zupa pieczarkowa na skrzydle z indyka, z jogurtem naturalnym, makaronem i zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)              Filet z dorsza w ziołach, ziemniaki posypane koperkiem,  rzodkiew tarta z jabłkiem i jogurtem naturalnym, groszek z kukurydzą i marchewką  (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)                                                     

Kompot owocowy

Budyń waniliowy z musem owocowym własnego wyrobu (1, 3)

Wafle ryżowe

 

 

 

 

 

 

* warzywa, które są w jadłospisie przy bułkach i kanapkach, serwowane są osobno na talerzu, dzieci nakładają je na pieczywo z pieczenią, wędliną, nabiałem itp. same, dzięki temu chętniej po nie sięgają.

Zachęcamy  Rodziców, aby taki talerz warzyw, wprowadzili dzieciom do jadłospisu również w domu.

 

*warzywa, które są w jadłospisie przy pieczywie, serwowane są osobno na talerzu, a dzieci nakładając je sobie same chętniej po nie sięgają.          

                                     Zachęcamy rodziców, żeby wprowadzili do jadłospisu w domu również taki talerz.

                                                                            Woda dostępna bez ograniczeń