Informacje o alergenach:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:                                                                         
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)               
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                 
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                            
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)                                      
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                           
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy  makadamia
     lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)                                                                                                                
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                         
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                                            
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/litr lub 10 mg/kg na całkowitą zawartość dla produktu                                   
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)                                                                          
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Zdrowa żywność

W naszym przedszkolu wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości zaowocują lepszym zdrowiem dzieci:

  • preferujemy produkty niskoprzetworzone bez dodatku glutaminianu sodu, syropów fruktozowych i glukozowych, barwników syntetycznych
    i benzoesanów,
  • ograniczyliśmy wieprzowinę na korzyść drobiu, ryb, wołowiny i cielęciny,
  • unikamy produktów rafinowanych,
  • w każdym posiłku jest porcja witamin w postaci warzyw i owoców,
  • ograniczyliśmy ziemniaki na rzecz rozmaitych kasz (gryczana, jęczmienna, jaglana, kus-kus, itp.),
  • podajemy pieczywo pełnoziarniste i razowe,
  • ograniczyliśmy sól, zastępując ją ziołami,
  • słodkie napoje zastąpiliśmy herbatami ziołowymi i wodą z miodem, cytryną, imbirem, pomarańczą, itp.
  • nie stosujemy wszelkich granulatów (napoje, herbatki),
  • słodzimy miodem i cukrem brązowym (trzcinowym),
  • kakao słodzone zastąpiliśmy zwykłym kakao,
  • śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym,
  • pieczemy bez tłuszczu,
  •  warzywa, makarony i ryż gotujemy - al dente,
  • ograniczyliśmy biały ryż i wprowadziliśmy brązowy,
  • zupy nie zabielamy śmietaną ani mąką,
  • zastąpiliśmy sosy na tłuszczu sosami warzywnymi,
  • ograniczyliśmy przygotowane przemysłowo wędliny, na rzecz własnych pieczeni,
  • do smażenia używamy tylko olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

Zaangażowaliśmy dzieci w przygotowanie dla siebie zdrowych posiłków, typu; „szwedzki stół”, gdzie dzieci same przygotowują śniadanie, a podczas zajęć kulinarnych wykonują zdrowe pasty, sałatki owocowe, koktajle, ciasta, itp.

Zachęcamy rodziców i opiekunów naszych przedszkolaków do stosowania zdrowej żywności w codziennej diecie,
bo zdrowe i szczęśliwe dziecko to największy skarb!!!

PLANOWANY JADŁOSPIS NA OKRES OD 26.11.2018 DO 07.12.2018

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

26.11.2018

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same.

Do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno-żytnio-razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa (1, 6, 7, 9, 10)

Kakao (7)

Jabłko

Zupa jarzynowa na skrzydle z indyka,
z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką 
(7, 9)

Risotto - filet z indyka z warzywami, ananasem, ryżem posypanym koperkiem, surówka z selera z orzechami włoskimi
i nerkowca (7, 8)

Woda z cytryną i imbirem

Kasza jaglana i manna
z malinami (1, 7)

Herbata z dzikiej róży
i jabłka

Banan

15:30-kanapki (1, 7)

Wtorek

27.11.2018

Bułka żytnia i rozmaitości z masłem
i pastą z: tuńczyka w sosie własnym, jajek, ogórka kisz., szczypioru
i ketchupem (do smaku) - wyrób własny (1, 4, 7)

Kawa zbożowa (1, 7)

Banan

Zupa grochowa na antrykocie wołowym
z zieloną pietruszką (9)

Placuszki drożdżowe z mąki pszenno-razowo-orkiszowej z jabłkami  (1, 3, 7),

marchewka w słupkach 

Woda z miodem

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, szynką pieczoną - wypiek własny, pomidorem i papryką żółtą  (1, 7)

Herbata o smaku malinowym z żurawiną

Środa

28.11.2018

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same.

Do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno-żytnio-razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa (1, 6, 7, 9, 10)

Herbata zielona

Gruszka

Zupa pomidorowa na biodrówce
z makaronem, jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (1, 3, 7, 9)

Kotlet mielony z udźca indyczego, ziemniaki posypane koperkiem,  mizeria z jogurtem naturalnym, buraki pieczone „na ciepło”
(1, 3, 7)

Kompot owocowy

Budyń waniliowy
z musem owocowym 
własnego wyrobu
(1, 3)

Pałki kukurydziane

Kalarepka w słupkach

15:30-kanapki (1, 7)

Czwartek

29.11.2018

 

Parówki z szynki („Sokołów” 93 % mięsa), bułka żytnia i grahamka z masłem, ketchup (1, 6, 7, 9, 10),

papryka świeża w słupkach

Herbata z cytryną

Kalarepka

Zupa kalafiorowa na skrzydle z indyka
z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką 
(7, 9)

Gulasz z filetu indyczego z warzywami i kaszą jęczmienno-gryczaną posypaną koperkiem, ogórek kiszony w słupkach  (1)

Woda z pomarańczą

Płatki kukurydziane
z morelami, orzechami, pestkami dyni, słonecznika i mlekiem 
(7, 8)

15:30-kanapki  (1, 7)

Piątek

30.11.2018

Bułka żytnia i grahamka z masłem, pieczenią rzymską własnego wypieku
z udźca indyczego (1, 3, 7)

Kakao (7)

Mandarynka

 

Zupa ryżowa na udkach z kurczaka
z makaronem z zieloną pietruszką  (9)

Filet z dorsza w ziołach, z pieca, ziemniaki posypane koperkiem, kapusta kiszona
z jabłkiem, marchewką, bukiet warzyw (1, 4)

Herbata rumiankowa

Kisiel truskawkowy - wyrób własny

Wafle ryżowe

Banan

15:30-kanapki  (1, 7)

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

03.12.2018

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno-żytnio-razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa (1, 6, 7, 9, 10)

Herbata z cytryną

Kalarepka

Krupnik na udkach z kurczaka z zieloną pietruszką  (1, 9)

Potrawka z udźca indyczego z warzywami, ryż biały i brązowy posypany koperkiem, pomidory ze szczypiorem i bazylią, brukselka

Woda z miodem

Ciasto „murzynek” - wypiek własny
(1, 3, 7)

Mleko  (7)

Jabłko w ćwiartkach

15:30-kanapki  (1, 7)

Wtorek

04.12.2018

Zupa mleczna z makaronem  (1, 3, 7)

Bułka żytnia i rozmaitości z masłem serem żółtym, rukolą i rzodkiewką  (1, 7)

Jabłko

Zupa brokułowa na biodrówce z zieloną pietruszką (9)

Bitki z filetu indyczego w sosie własnym,
z kaszą mieszaną jaglano-gryczaną posypaną koperkiem, surówka colesław (na bazie kapusty świeżej), fasolka szparagowa żółta  (1)

Kompot owocowy

Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym (7)

Herbata zielona o smaku owoców egzotycznych

Kalarepka w słupkach

Środa

05.12.2018

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno-żytnio-razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa (1, 6, 7, 9, 10)

Kakao  (7)

Mandarynka

 

Barszcz ukraiński na antrykocie wołowym
z zieloną pietruszką (9) Kopytka - wyrób własny, posypane kiełbasą („Morliny” 93 % mięsa) i cebulą (1, 3, 7),

marchewka w słupkach 

Herbata miętowa

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, szynką pieczoną – wypiek własny, ogórkiem świeżym
i papryką żółtą (1, 7)

Herbata owocowa

Czwartek

06.12.2018

Kanapki  z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, twarożkiem, bananami, miodem i jogurtem naturalnym (1, 6, 7, 9, 10)

Kawa zbożowa  (1, 7)

Sok marchwiowo- pomarańczowy, świeżo wyciśnięty, wyrób własny

 

 

Zupa ogórkowa na antrykocie wołowym
z  jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką   (7, 9)

Spaghetti bolognesse - udziec z indyka, makaron pszenno-żytni posypany koperkiem, sos, surówka z pora z jabłkiem, marchewką „junior” (1, 3, 7)

Woda z pomarańczą

Tosty żytnie z masłem, szynką konserwową wp. („Krakus” 90 % mięsa), serem i ketchupem
(1, 3, 6, 7, 9, 10)

Papryka kolorowa w słupkach

Herbata miętowa

Piątek

07.12.2018

 

 

Jajecznica na kiełbasie z szynce („Krakus” 90 % mięsa),  ze szczypiorem, bułka żytnia i rozmaitości z masłem ogórek świeży z słupkach (1, 3, 6, 7, 9, 10)

Herbata z miodem

Banan

Zupa pieczarkowa na skrzydle z indyka
z makaronem, jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (1, 3, 9)

Filet z łososia w ziołach pieczony, ziemniaki posypane koperkiem,  rzodkiew tarta
z jabłkiem, marchewką i jogurtem naturalnym, brokuł

Woda z cytryną i imbirem

Płatki kukurydziane ze śliwkami, daktylami, pestkami dyni, czarnuszką
i mlekiem (7)

15:30-kanapki  (1, 7)

 

Zachęcamy  Rodziców, aby taki talerz warzyw, wprowadzili dzieciom do jadłospisu również w domu.                     

warzywa, które są w jadłospisie przy bułkach i kanapkach, serwowane są osobno na talerzu, dzieci nakładają je na pieczywo z pieczenią, wędliną,
nabiałem, itp. same, dzięki temu chętniej po nie sięgają.