Informacje o alergenach:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:                                                                         
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)               
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                 
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                            
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)                                      
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                           
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy  makadamia
     lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)                                                                                                                
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                         
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                                            
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/litr lub 10 mg/kg na całkowitą zawartość dla produktu                                   
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)                                                                          
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Zdrowa żywność

W naszym przedszkolu wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości zaowocują lepszym zdrowiem dzieci:

  • preferujemy produkty niskoprzetworzone bez dodatku glutaminianu sodu, syropów fruktozowych i glukozowych, barwników syntetycznych
    i benzoesanów,
  • ograniczyliśmy wieprzowinę na korzyść drobiu, ryb, wołowiny i cielęciny,
  • unikamy produktów rafinowanych,
  • w każdym posiłku jest porcja witamin w postaci warzyw i owoców,
  • ograniczyliśmy ziemniaki na rzecz rozmaitych kasz (gryczana, jęczmienna, jaglana, kus-kus, itp.),
  • podajemy pieczywo pełnoziarniste i razowe,
  • ograniczyliśmy sól, zastępując ją ziołami,
  • słodkie napoje zastąpiliśmy herbatami ziołowymi i wodą z miodem, cytryną, imbirem, pomarańczą, itp.
  • nie stosujemy wszelkich granulatów (napoje, herbatki),
  • słodzimy miodem i cukrem brązowym (trzcinowym),
  • kakao słodzone zastąpiliśmy zwykłym kakao,
  • śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym,
  • pieczemy bez tłuszczu,
  •  warzywa, makarony i ryż gotujemy - al dente,
  • ograniczyliśmy biały ryż i wprowadziliśmy brązowy,
  • zupy nie zabielamy śmietaną ani mąką,
  • zastąpiliśmy sosy na tłuszczu sosami warzywnymi,
  • ograniczyliśmy przygotowane przemysłowo wędliny, na rzecz własnych pieczeni,
  • do smażenia używamy tylko olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

Zaangażowaliśmy dzieci w przygotowanie dla siebie zdrowych posiłków, typu; „szwedzki stół”, gdzie dzieci same przygotowują śniadanie, a podczas zajęć kulinarnych wykonują zdrowe pasty, sałatki owocowe, koktajle, ciasta, itp.

Zachęcamy rodziców i opiekunów naszych przedszkolaków do stosowania zdrowej żywności w codziennej diecie,
bo zdrowe i szczęśliwe dziecko to największy skarb!!!

                                                                             PLANOWANY JADŁOSPIS NA OKRES OD 04.02.2019 DO 15.02.2019

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczore

Poniedziałek

04.02.19

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same.

Do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno - żytnio - razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa (1, 6, 7, 9, 10)

Herbata zielona

Jabłko

 

Zupa jarzynowa na skrzydle z indyka, z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (7, 9)

Łazanki-makaron pszenny kapusta kiszona, udziec z indyka, kiełbasa z piersi kurczaka („Morliny” 93 % mięsa), cebula  (1, 3, 7, 9, 10),

kalarepka w słupkach

Herbata miętowa

Babka piaskowa własnego wypieku (1, 3)

Mleko (7)

Banan

15:30 - kanapki (1, 7)

 

 

Wtorek

05.02.19

Płatki zbożowe z mlekiem (7)

Bułka żytnia i grahamka
z masłem, szynką pieczoną - wypiek własny, sałatą, papryką żółtą i pomidorem  (1, 7)

Banan

Zupa pomidorowa na biodrówce z makaronem, jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (1, 3, 7, 9)

Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki posypane koperkiem, sałata ze szczypiorem, rzodkiewką, słonecznikiem prażonym i jogurtem naturalnym, marchewka z kukurydzą (1, 3, 7)

Woda z cytryną i imbirem

Kasza manna  z malinami (1, 7)

Herbata z dzikiej róży i jabłka

Gruszka  

15:30 - kanapki (1, 7)

Środa

06.02.19

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same.

Do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno - żytnio - razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa (1, 6, 7, 9, 10)

Kakao (7)

 Gruszka

Barszcz czerwony na antrykocie wołowym
z jajkiem i zieloną pietruszką (9)

Pierogi leniwe - wyrób własny, z jogurtem naturalnym (1, 3, 7), marchewka w słupkach 

Herbata rumiankowa

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, schabem pieczonym – wypiek własny, ogórkiem świeżym i papryką czerwoną (1, 7)

Herbata owocowa

Czwartek

07.02.19

 

 

Bułka żytnia i grahamka
z masłem i pastą z: tuńczyka w sosie własnym, jajek, ogórka kisz., szczypioru
i ketchupem (do smaku) - wyrób własny (1, 4, 7, 9)

Herbata z cytryną

Kalarepka

Zupa marchwiowa na skrzydle z indyka
z zieloną pietruszką (7, 9)

Gulasz z filetu indyczego z warzywami i kaszą gryczaną posypaną koperkiem, ogórek kiszony w słupkach 

Woda z pomarańczą

Płatki kukurydziane
z morelami, orzechami, pestkami dyni, słonecznika
i mlekiem (7, 8)

15:30 - kanapki  (1, 7)

Piątek

08.02.19

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio - razowego z masłem i pastą jajeczną ze szczypiorem, pomidory (1, 3, 7)

Herbata malinowa z żurawiną

 

Mandarynka

 

Zupa ryżowa na udkach z kurczaka z zieloną pietruszką (9)

Filet z dorsza w ziołach, z pieca, ziemniaki posypane koperkiem, rzodkiew tarta z jabłkiem i marchewką z jogurtem naturalnym, brukselka  (1, 4, 7)

Kompot owocowy

Budyń waniliowy z musem owocowym własnego wyrobu (1, 3)

Pałki kukurydziane

Jabłko

15:30 - kanapki (1, 7)

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

11.02.19

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno - żytnio - razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa (1, 6, 7, 9, 10)

Kakao  (7)

Gruszka

 

Zupa grochowa na antrykocie wołowym
z zieloną pietruszką (9)

Placuszki z mąki mieszanej: pszenno - żytniej
z cukinią, kalarepką, marchewką, ziołami (1, 3, 7)

Papryka kolorowa w słupkach

Herbata rumiankowa

Hot - dogi - bułka pszenna, parówka z szynki („Sokołów” 93 % mięsa)

ketchup (1, 6, 7, 9, 10, 11)

kalarepka w słupkach

Herbata malinowa z żurawiną

Wtorek

12.02.19

Owsianka na mleku ze śliwkami  (1, 7)

Bułka żytnia i grahamka
z masłem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorem (1, 7)

Jabłko

Rosół na skrzydle z indyka, udkach z kurczaka, antrykocie wołowym, z makaronem i zieloną pietruszką  (1, 3, 9)

Kotlet mielony z udźca indyczego, ziemniaki posypane koperkiem,  marchewka z groszkiem, buraki z pieca  (1, 3)

Woda z pomarańczą i cytryną

Kisiel truskawkowy

- wyrób własny

Wafle ryżowe

Banan

15:30- kanapki  (1, 7)

Środa

13.02.19

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno - żytnio - razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa (1, 6, 7, 9, 10)

Herbata z cytryną

 

Sok marchwiowo - jabłkowy, świeżo wyciśnięty, wyrób własny

Zupa ogórkowa na biodrówce z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką  (7, 9)

Indyk w kolorowym kociołku (filet z indyka
z warzywami) z makaronem posypanym koperkiem, surówka z pora z jabłkiem (1, 3, 7)

Woda z miodem

Płatki kukurydziane ze śliwkami, daktylami, pestkami dyni i mlekiem (7)

 

15:30 - kanapki  (1, 7)

Czwartek

14.02.19

 

Bułka żytnia i rozmaitości
z masłem, pieczenią rzymską - wypiek własny, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką (1, 3, 7)

Herbata zielona

Mandarynka

 

Zupa kalafiorowa na udkach z kurczaka
z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (7, 9)

Bitki z filetu indyczego w sosie własnym,
z kaszą mieszaną jaglano - gryczaną posypaną koperkiem, surówka colesław

(na bazie kapusty świeżej), fasolka szparagowa żółta  (1)

Kompot owocowy

Sernik – wypiek własny

(1, 3, 7)

Mleko (7)

Jabłko

15:30 - kanapki  (1, 7)

Piątek

15.02.19

 

 

Omlet z dżemem truskawkowym (1, 3)

ogórek świeży w słupkach

Kawa zbożowa (1, 7)

Banan

Zupa pieczarkowa na skrzydle z indyka
z makaronem, jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (1, 3, 9)

Filet z łososia w ziołach pieczony, ziemniaki posypane koperkiem,  marchewka z jabłkiem i jogurtem naturalnym, brokuł (4, 7)

Woda z cytryną i imbirem

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, szynką pieczoną – wypiek własny, pomidorem i papryką żółtą (1, 7)

Herbata owocowa

 

* warzywa, które są w jadłospisie przy bułkach i kanapkach, serwowane są osobno na talerzu, dzieci nakładają je na pieczywo z pieczenią, wędliną, nabiałem itp. same, dzięki temu chętniej po nie sięgają.

Zachęcamy  Rodziców, aby taki talerz warzyw, wprowadzili dzieciom do jadłospisu również w domu