Informacje o alergenach:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:                                                                         
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)               
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                 
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                            
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)                                      
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                           
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy  makadamia
     lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)                                                                                                                
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                         
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                                            
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/litr lub 10 mg/kg na całkowitą zawartość dla produktu                                   
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)                                                                          
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Zdrowa żywność

W naszym przedszkolu wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości zaowocują lepszym zdrowiem dzieci:

  • preferujemy produkty niskoprzetworzone bez dodatku glutaminianu sodu, syropów fruktozowych i glukozowych, barwników syntetycznych
    i benzoesanów,
  • ograniczyliśmy wieprzowinę na korzyść drobiu, ryb, wołowiny i cielęciny,
  • unikamy produktów rafinowanych,
  • w każdym posiłku jest porcja witamin w postaci warzyw i owoców,
  • ograniczyliśmy ziemniaki na rzecz rozmaitych kasz (gryczana, jęczmienna, jaglana, kus-kus, itp.),
  • podajemy pieczywo pełnoziarniste i razowe,
  • ograniczyliśmy sól, zastępując ją ziołami,
  • słodkie napoje zastąpiliśmy herbatami ziołowymi i wodą z miodem, cytryną, imbirem, pomarańczą, itp.
  • nie stosujemy wszelkich granulatów (napoje, herbatki),
  • słodzimy miodem i cukrem brązowym (trzcinowym),
  • kakao słodzone zastąpiliśmy zwykłym kakao,
  • śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym,
  • pieczemy bez tłuszczu,
  •  warzywa, makarony i ryż gotujemy - al dente,
  • ograniczyliśmy biały ryż i wprowadziliśmy brązowy,
  • zupy nie zabielamy śmietaną ani mąką,
  • zastąpiliśmy sosy na tłuszczu sosami warzywnymi,
  • ograniczyliśmy przygotowane przemysłowo wędliny, na rzecz własnych pieczeni,
  • do smażenia używamy tylko olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

Zaangażowaliśmy dzieci w przygotowanie dla siebie zdrowych posiłków, typu; „szwedzki stół”, gdzie dzieci same przygotowują śniadanie, a podczas zajęć kulinarnych wykonują zdrowe pasty, sałatki owocowe, koktajle, ciasta, itp.

Zachęcamy rodziców i opiekunów naszych przedszkolaków do stosowania zdrowej żywności w codziennej diecie,
bo zdrowe i szczęśliwe dziecko to największy skarb!!!

PLANOWANY JADŁOSPIS NA OKRES 15.04.2019 – 26.04.2019

        (do przygotowanie potraw używamy przypraw, które mogą zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie
z laktozą), soję, gorczycę, orzechy i sezam)

     Data

                 Śniadanie

II śniadanie

                           Obiad

          Podwieczorek

   Poniedz.

  15.04.19.

„Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku (np. schab, szynka, filet z indyka), nabiał (np. ser, twaróg, jajka), warzywa (1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Herbata zielona

 

    Jabłko

 

Kapuśniak mazurski na skrzydle z indyka z zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Filet z indyka z warzywami po chińsku, ryż brązowy posypany koperkiem, ogórek kiszony z papryką czerwoną, żółtą i cebulą(1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Woda z cytryną

Babka piaskowa-wypiek własny (1, 3)

Mleko (7)

Banan

15:30- kanapki (1, 7, 11)

 

   Wtorek

  16.04.19.

Bułka żytnia i grahamka z masłem, schabem pieczonym    - wypiek własny (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11), papryką żółtą i rzodkiewką

Kawa zbożowa  (1, 7)

     Banan

Zupa pomidorowa na biodrówce, z ryżem, jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)    

Kotlet mielony z udźca indyczego, ziemniaki posypane koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym, marchewka z kukurydzą (1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Woda z miodem

Kasza manna z wiśniami (1, 7)

Herbata o smaku pomarańczowym z melisą

Jabłko w ćwiartkach

15:30- kanapki (1, 7, 11)

   Środa

 17.04.19.

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, pieczenią rzymską (z udźca indyczego) własnego wypieku, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką  (1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)    

Herbata o smaku owoców egzotycznych

 

 

 Kalarepka

 

 

 

Rosół na antrykocie wołowym, udkach z kurczaka, z makaronem i zieloną pietruszką  (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Gyros (udka trybowane, bez skóry, z pieca) z ziemniakami posypanymi koperkiem, kapusta pekińska z kukurydzą, marchewka „junior” z fasolką szparagową żółtą (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Kompot owocowy

Płatki kukurydziane ze: śliwkami, pestkami słonecznika, daktylami i mlekiem   (1, 5, 6, 7, 8, 11)

 

15:30- kanapki  (1, 7, 11)

    Czwartek

   18.04.19.

„Szwedzki stół”- dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku (np. schab, szynka, filet z indyka), nabiał (np. ser, twaróg, jajka), warzywa   (1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Kakao  (7)

  Gruszka

Zupa grochowa na antrykocie wołowym z zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Placki z mąki mieszanej: pszenno - żytniej z jabłkami, marchewka w słupkach  (1, 3, 7)

Herbata rumiankowa

 

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, szynką pieczoną - wypiek własny (1, 5, 6, 8, 9, 10, 11), ogórkiem świeżym i papryką czerwoną

Herbata z cytryną

 

   Piątek

 19.04.19.

Bułka żytnia i grahamka z masłem, jajkiem, szczypiorem, pomidorem (1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)    

Kawa zbożowa  (1, 7)

   Jabłko

 

Zupa ogórkowa na biodrówce z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką   (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Filet z dorsza w ziołach, pieczony, kasza pęczak posypana koperkiem, buraki surowe tarte z gruszką, brukselka (1, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11)

Woda z pomarańczą

Kisiel wiśniowy - wyrób własny

Pałki kukurydziane

Banan

 

15:30- kanapki  (1, 7, 11)

       Data

                 Śniadanie

II śniadanie

                       Obiad

           Podwieczorek

  Wtorek

 23.04.19.

Owsianka na mleku ze śliwkami  (1, 7) 

Bułka żytnia i grahamka z masłem, serem żółtym,  ogórkiem świeżym i papryką czerwoną  (1, 7, 11)

   Gruszka

Zupa jarzynowa na skrzydle z indyka, z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Łazanki-makaron pszenny kapusta kiszona, udziec z indyka, kiełbasa z piersi kurczaka („Morliny” 93 % mięsa), cebula   (1, 3, 6, 7, 9, 10), kalarepka w słupkach

Herbata miętowa

Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym (7)

Herbata zielona

Jabłko w ćwiartkach

 

    Środa

  24.04.19.

„Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku (np. schab, szynka, filet z indyka), nabiał (np. ser, twaróg, jajka), warzywa  (1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Kakao (7)

   Banan

Barszcz ukraiński na antrykocie wołowym z zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym, marchewka w słupkach  (1, 3, 7)

Herbata rumiankowa

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, schabem pieczonym – wypiek własnypomidorem i papryką żółtą (1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Herbata zielona

   Czwartek

  25.04.19.

Bułka żytnia i grahamka z masłem i pastą rybną własnego wyrobu- tuńczyk w sosie własnym, jajka, szczypior, ogórek kiszony, ketchup do smaku  (1, 3, 4, 7, 11)

Herbata o smaku malinowym z żurawiną

 

    Jabłko

 

 

Zupa kalafiorowa na biodrówce z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Gulasz z filetu indyczego z warzywami i kaszą gryczaną posypaną koperkiem, ogórek kiszony w słupkach (1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Woda z cytryną, miodem i imbirem

Płatki kukurydziane z: bananami, orzechami, pestkami dyni i mlekiem (1, 5, 6, 7, 8, 11)

15:30- kanapki(1, 7, 11)

    Piątek

 26.04.19.

Bułka żytnia i rozmaitości z masłem szynką pieczoną – wypiek własny, rzodkiewką i ogórkiem świeżym (1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11) 

Herbata z cytryną

 

 

 Kalarepka

 

 

 

 

Zupa ryżowa na udkach z kurczaka z zieloną pietruszką (1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Filet z dorsza w ziołach, z pieca, ziemniaki  posypane koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką, bukiet warzyw  (1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,11)

Woda z pomarańczą

Budyń waniliowy z musem owocowym własnego wyrobu (1, 7)

Pałki kukurydziane

Banan

15:30- kanapki  (1, 7, 11)


*warzywa, które są w jadłospisie przy pieczywie, serwowane są osobno na talerzu, a dzieci nakładając je sobie same chętniej po nie sięgają.          

Zachęcamy rodziców, żeby wprowadzili do jadłospisu w domu również taki talerz.

                                         Woda dostępna bez ograniczeń